sunnuntai 9. marraskuuta 2008

Tarée la moeuf...

Perjantaina sattui jotain niin uskomatonta, että mulla meni aika pitkään sen sulattelussa ennen kuin osasin siitä mitään kirjoittaa. Normaaliin perjantaityyliin päätettiin lähteä kantaterassille istuksimaan, onneksi oli mukavat 15 astetta lämmintä. Oltiin ensimmäiset vakkariporukasta paikalla ja paikat olivat jo kuudelta todella vähissä eli istuttiin erään naisen pöytään. Tyylikäs rouva ilmoitti, että hän juo oluensa loppuun ja lähtee sitten hotelliin, koska oli Bretagnesta ja täällä Strasbourgissa vain työkeikalla. Hän kuulemma tekee keikkaluotoisia myyntihommia ja hänen sisarensa oli tulossa lauantaina tänne vieraaksi. Kavereitamme saapui tasaiseen tahtiin ja kaikki juttelivat kaikkien kanssa. Hyvän kaverini Jeen kanssa puhuttiin vaatteista ja rouva kertoi, että kun hän on putiikissaan töissä hän ei voisi koskaa myydä 44 kokoa olevalle naiselle minihametta, vaikka asiakas haluasi. Me oltiin Jeen kanssa sitä mieltä, että tietenkin myyjä tekee parhaansa ja ammattitaitonsa avulla yrittää auttaa asiakasta löytämään sopivan vaatteen jne, mutta jos asiakas haluaa minihameensa, hän sen myös saa. Nainen myös toisteli useaan kertaa, että hän on 42-vuotias ja hänellä on kaksi lasta jne.
Jossain vaiheessa rouva halusi tarjota kullan kaverille oluen ja keskustelu jatkui aika tiukoissa merkeissä. Kullan isoveljen entinen tyttöystävä Natalie tuli pöytäämme ja keskustelimme kaikki yhdessä. Jossain vaiheessa rouva alkoi käydä aika kuumana ja rupesi käymään isoveljen exän ja tämän uuden poikaystävän Alexin kimppuun sanoen, että he ovat todella pinnallisia ja teennäisiä ihmisiä. Kaverini Jee oli kuulemma yrittänyt iskeä poikaystävänsä siskon poikaystävää eli kullan isoveljen exän uutta poikkista Alexia . Joo menee monimutkaiseksi, mutta koittakaa kestää mukana. Natalie ja Alex olivat joka tapauksessa lähdössä ravintolaan syömään joten sanoivat rouvalle, että ihan miten vaan ja lähtivät menemään. Kävin kysymässä Natalielta, että oliko kaikki ok ja hän sanoi, että joo nainenhan on ihan sekaisin, eikä sen sanomisille kannattanut antaa arvoa. Jatkettiin siis pienemmällä porukalla ja tilanne tuntui karkaavan kokonaan käsistä. Nainen kävi todella epämiellyttäväksi ja alkoi heittää rasistisia kommentteja Jeelle. Kenen kanssa asut? Mitä teet työksesi jne jne. Jee ei onneksi edes alentunut vastaamaan kysymyksiin, koska selvästi nainen ei halunnut kuulla mitään, mikä ei sopinut hänen ennakkoluuloihinsa. Tosiassa Jee on Ranskan kansalainen, adoptoitu joskus pienenä veljensä kanssa Koreasta. Käynyt siis kaikki koulunsa Ranskassa ja puhuu äidinkielenään ranskaa. Hän on kertonut ihan tuttavuutemme alussa, että halusi vaihtaa syntymänimensä Jeen kutsumanimekseen, vaikka henkilökortissa lukeekin Agnes. Hän työskentelee pientenlasten hoitajana ja opiskelee työnohella tällähetkellä mielenterveys/vammaishoitajaksi.
Rouva ei halunnut kuulla mitään vaan kyseli, kuka maksaa Jeen asumisen ja miksi hän on ylipäätään Ranskassa. Jeen poikaystävä istui minun vieressä rouvalta piilossa ja keskusteli oman kaverinsa kanssa. Jossain vaiheessa hän vastasi rouvan kysymykseen kuka Jeen poikakaveri on ja siihen, että huomaako hän miten Jee hakkailee kaikkia pöydässä olevia miehiä. Hän pysyi tavalliseen tapaansa rauhallisena, vaikka rouva oli jo haukkunut hänen siskonsa ja kaikki muut pöydässä olijat. Ihme kyllä nainen oli minuun erityisen ihastunut ja piti minua ainoa aitona ihmisenä joka ei teeskennellyt tai valehdellut. Tässä vaiheessa olin jo aivan monttu auki kaikista rasistisista kommenteista ja kertakaikkisista törkeyksistä jota nainen suolsi suustaan, etten osannut oikeasti sanoa enään mitään. Rouva sanoi mm. Jeelle onko sinulla lapsia, ai ei, no toivottavasti et koskaan saakkaan, kun olet tuollainen lutka. Siis aivan ilman syytä ja tuntematta ketään pöydässä olijaa.
Vuoron perään, kun joku yritti sanoa rouvalle, että nyt riittää ja voisitko siirtyä muualle hän vastasi: turpa kiinni! Ole hiljaa! Sinulta ei kukaan ole kysynyt mitään! Hän kysyi minulta ainakin sata kertaa, että saatanko hänet hotelliin myöhemmin. Jossain vaiheessa, kun hän oli haukkunut ihan jokaisen siis kullan, isoveljen ja kaikki, isoveli hermostui täydellisesti ja sanoi, että jos et nyt lähde niin hän kutsuu tarjoilijan paikalle. Kyseessä on kuitenkin katapaikkamme jossa kaikki tarjoilijat tuntevat varsinkin isoveljen. Nainen hokasi, että ainoa mahdollisuus on lähteä ja hän vänkäsi minut mukaansa. Päätin, että vien hänet ihan baarin vieressä sijaitsevaan pikkuhotelliin jossa vanhempani viettivät yön viime lomallaan. Jee ja kulta olivat ehdottomasti sitä mieltä ettei minun pitäisi lähteä eukon kanssa mihinkään, mutta minä ajattelin että ainakin hänestä päästään silloin eroon, ja sitä paitsi olin luvannut tehdä niin jo heti alussa. Kun kävelimme hotelliin nainen jatkoi muiden mustamaalaamista ja selitti, että kaikki kaverini olivat huonoa seuraa minulle ja minun pitäisi muutenkin etsiä uusi poikaystävä...
Hotellin respassa hän epäröi 60€ hintaa ja halusi ehdottomasti maksaa käteisellä. Minä sanoin, että nyt otat sen viimeisen vapaan huoneen ja sillä siisti. Hän halusi välttämättä käydä katsomassa huonetta etukateen ja respassa yövuorossa ollut tumma poika oli aivan eksyksissä ja päästi meidät katsomaan huonetta. Kun palasimme alas ja oli maksun aika rouva ilmoitti hänen henkilökorttinsa jääneen huoneeseen ja nousimme uudestaan viidenteen kerrokseen. Aloin todella menettää hermoni ja sanoin, että nyt on mun aika lähteä ja kerää kamasi. Alhaalla respassa rouva keksi, että hänen lääkäri poikaystävänsä Eric on tulossa yöksi hänen luokseen ja on siis saatava viinipullonavaaja. Kun afrikkalaista alkuperää oleva poika sanoi, ettei sellaista nyt ole käsillä rouva kääntyi minuunpäin ja sanoi, että poika ei varmaan ymmärtänyt mitä hän sanoi. Käämini kärpsäsivät loppuun ja sanoin, että kyllä keskustan hotellissa työskentelevä henkilö puhuu ranskaa, englantia ja suurella todennäköisyydellä vielä Saksaakin. Toivotin hyvät yöt ja rouva sanoi, että ansaitsen parempaa seuraa, koska olen niin kaunis ja minulla on niin kauniit hiukset!!!! Sanoin, että olin ainut ulkomaalainen pöydässä ja ainoa jolla ei ole kansalaisuutta. En todellakaan halua, että minua pidetään jotenkin parempana, koska minulla on vaaleat (värjätyt) hiukset.

Kaiken kaikkiaan ymmärsin vihdoin mitä Jee on kertonut omasta elämästään aiemmin, että häneltä usein kysytään henkkareita kaupassa ja kysellään just kaikkia uskomattomia kysymyksiä. Ok mulla ei ole työtä (oli sitten kansalaisuudesta kiinni tai ei) mutta minulta ei ole koskaan kysytty papereita missään. Ainoa epämielyttävä rasistisuus jota olen täällä kokenut on enemmänkin kateutta, kuin väheksyntää. Sekin on todella vaikeaa ymmärtää ja ainakin minulle, hyväksyä.
En todellakaan pidä siitä että, kun puhutaan Obamasta täytyy joka maan mediassa painottaa, että kyseessä on USAn esimmäinen MUSTA presidentti. Miksi se pitää aina mainita? Onko se oikeasti jotenkin tärkeää? Miksi hän ei ole vaan amerikkalainen + demokraatti ja sillä selvä. En pysty ymmärtämään. Muistan, kun tulin tänne ja kerran baarissa sanoin hyvälle ystävälleni Monettelle, että kuule olet ensimmäinen musta ihminen jonka kanssa olen keskustellut... Uskomatonta miten silmät aukeaa ja oppii uutta. Siis totta, että en tuntenut ketään tummaihoista ennen, mutta miksi se piti erikseen mainita?
Olen aikaisemminkin puhunut rasistisia mielipiteitä omaavien ihmisten kanssa ja kertonut, että täällä ulkomailla ainoa ystävät jotka olen neljän vuoden aikansa saanut ovat aasia/ranskansiirtomaataustaisia. Ainoat avoimet, ystävälliset ihmiset joista on tullut ystäviä... Oisko vaan niin, että ihmiset jotka ovat kokeneet omassa elämässään rasismia, eivät itse sitä harrasta?

3 kommenttia:

*~SL kirjoitti...

Tosi mielenkiintoinen juttu tällä kertaa ja tosi ikävä se nainen oli!:o minä olen kyllä kokenut jotain vastaavaa, mutta silloin se oli selvinpäin ollut romaninainen joka haukkui (blondin)kaverini lyttyyn ja sanoi mm. heittävänsä hänet ikkunan läpi ulos ja minua vain kehui, huh..
Voisikohan olla niin, että tuolla näkemälläsi naisella oli jotain kauheita kokemuksia esim. kiinalaisista menneisyydessä ja sitten ne kokemukset purkautui ulos ja kohdistui sinun kaveriin.. Tosi ikävää, mutta ei voi tietää. Ja ihan asiatonta käytöstä!

heh enpä olisi uskonut, että ranskalaiset naiset voivat olla noinkin temperamenttisia, "päällekäyviä" ja ilkeäpuheisia. Kuvittelin, että haluavat pitää kulissit kunnossa ja suoltaa kohteliaisuuksia kuin britit..

Stazzy kirjoitti...

öh, varsinainen ilta. Sulle sitä sattuu ja tapahtuu :o

manana kirjoitti...

*~sl: Uskomatonta miten mielenvikaisia ihmisiä sitä joskus kohtaa! Kunhan vaan itse osaisi suhtautua normaalisti ja lähteä kävelemään. Avohoitopotilaita on niin Suomessa kuin täälläkin..

stazzy: voi kuule. Kaikki jotka eivät olleet paikalla perjantaina sanoivat maanataina, että olisivat mielellään olleet...