maanantai 21. heinäkuuta 2008

Ranskan erikoisuuksia vol 2.

Tässäpä sadepäivän tylsyydessä mieleen nousseita juttuja.
*~SL pyysi juttua aiheesta jo jokunen aika sitten. Jos oikein muistan aiheesta olen jo vaahdonnut joskus blogini alkuaikoina.

1. Ranskalaiset rakastavat neuvoa ja tunkea omia tietämyksiään, oletuksiaan ja luulojaan toisille.
Tää eka on itseasiassa Mintulta kuultu fakta ja omassa elämässä toteen koetaan päivittäin. Se on ärsyttävää ja ainakin minulle raivostuttavin piirre ranskiksissa. "Minä tiedän ettet sinä ole oikein sinut itsesi kanssa", (käyttäen ärsy verbiä assumée) "Hameesi on huononmallinen vartalollesi", "Sinun kannattaisi varmaan etsiä työtä muulta alalta kuin omaltasi", "Miten sinä voit syödä suolaista aamupalaksi??"

2. Ranskalaiset eivät todellakaan ole sen sivistyneempiä/kohteliaampia kuin muun maalaiset.
Bussiin et täällä koskaan pääse jonottamassasi järjestyksessä. Kaikki tönii. Pardonia ladellaan koko ajan, mutta ei silloin kun se oikeesti kuuluisi sanoa.

3. Opetuksen taso on paljon huonompi kuin Suomessa.
Ranskalaisista suurin osa ei osaa kirjoittaa omaa äidinkieltään kunnolla. Vuonna 2002 12% ranskalaisista oli lukutaidottomia (siis lukuunottamatta lapset ja kykenemättömät)

4. Vain ravintolaruoka pidetään OIKEANA ja puhumisen arvoisena.
Jos et ole ravintolakokki, elä mainosta kokkaustaidoillasi.
Minä kun luulin, että joka päivä syöminen on jotenkin tärkeämpää, kuin kerran viikossa ravintolassa syönti. Ei, kotona töiden jälkeen normaali ranskalainen (ainakin television antaman kuvan perusteella) paistaa pakaste jauhelihapihvit ja ranskalaiset. Ravintolassa rakastetaan käydä ja siitä ollaan valmiita maksamaan maltaita. Ai niin ja odottamaan. Ranskassa ravintolat ovat auki 12-15 lounasaikaan ja 19-23 illalla. Jos olet nälkäinen muina aikoina ja kaupungilla, mene mäkkärille.

5. Kaiken pitää olla hajustettua.
Tämähän on vanha vitsi ranskalaisista, mutta pitää edelleen paikkaansa. Tiede on edistynyt ja ollaan kehitytty ymmärtämisen ja osaamisen alalla. Jotkut asiat eivät vaan muutu... Peseytyminen on noh, turhaa lotraamista, saunassa vaan tulee punaiseksi ja saa sydänvaivoja. Suihkuja ei arvosteta. Kunnon ranskalainen istuu ammeessa ja hinkkaa itseää pesulapulla. Anopin mielestä on ihan normaalia peseytyä keittiössä...
Ja poikkeushan vahvistaa säännön, eli deodorantin käyttöä pidetään jotenkin noloa, siis enemmän kuin hielle haisemista!! Kaiken ikäiset ja näköiset immeiset haisevat kesällä täällä hielle.

6. Valehteleminen on OK.
Ikävää, mutta totta. Ihan pieniä valheita valellaan kuin vettä vaan, miksi siis ei voi kertoa totuutta? Työnhakijat, työnantajat, viranomaiset ja kaverit kaikki valehtelevat. Masentavaa. En tiiä mikä siinä on että ei voi kertoa totuutta, varsinkin kun siitä jää niin helposti kiinni. Sitten molempia osapuolia harmittaa.

7. Alennusmyynnit ovat lakisäätöiset Ranskassa.
Kaksi kertaa vuodessa, ei siis silloin, kun myyjällä roikkuu tuhansien arvosta tavaraa varastossa. Ei, vaan kaikki kaupustelijat yhes koos tammi- ja heinäkuussa. Kaipaan myös Suomen kesäisiä sunnuntaiaukioloja...

8. Merkkihysteria.
Yhdessä hömppä dokumentissa esiteltiin nuori lapsiperhe joka osti pienelle pojalleen vain merkkituotteita, erityisesti ruokaa ja itselleen vanhemmat hankkivat eväänsä Lidlistä. Tätä en varmaan koskaan pysty ymmärtämään. Monet oikeasti luulevat, että Lidlin makkarat ym. maito tulee Kiinasta!!! Kunnon ranskalainen miettii siis et ostanpa vain kallista ranskalaista merkkiruokaa ja voin olla varma, että saan rahoilleni vastinetta. Sama koskee myös vaatteita, vain kallis voi olla chic. Kukaan kirpparilta vaatteita hamstraava ei voi olla tyylikäs.

9. Meikkaamattoomuus on IN.
Au naturellina tallaaminen on arvostettavaa. Mieleen tuleekin suomalainen sanonta "rumat ne meikeillä/vaatteilla koreilee :D Usein tunnen itseni ylilaittautuneeksi. Jopa kosmetiikka/meikkimyyjät saattavat olla meikittömiä. Outoa sanon minä.

10. Dubbaaminen on cool.
Varmaan tässä jotain liitosta tuohon lukutaidottomuuteen. Monet aikuiset sanovat, että elokuvaan ei voi keskittyä jos pitää lukea tekstejä samaan aikaan...

Alesta puheenollen, 6€ tadaa!

5 kommenttia:

M'man kirjoitti...

Monessa kohtaa samaa mieltä!

Antonia kirjoitti...

Haha! :D Hauskoja huomioita!

*~SL kirjoitti...

Olipas paljon samoja piirteitä ja juttuja mitä löysin ranskalaisesta tutustani!!:D ihan pelottavan paljon!

Tuohon neuvojen tuputtamiseen olen törmännyt juu ja ihmeellisiä luuloja/ennakkoluuloja tuntuu olevan hirveästi. Tosiaan Nizzassa käydessä tuli huomattua "sivistyneisyys" kertaakaan kukaan ei avannut ovea ja bussissa etenkin keski-ikäiset miehet rynnivät istumaan ja veivät paikat, kiva oli seistä tunti bussissa Monacosta Nizzaan tullessa, huh...

"Vain ravintolaruokaa pidetään oikeana"
minun tuttu ihan samanlainen, tosin hän arvostaa eniten itsetehtyä ruokaa ravintolaruoan lisäksi. Valmisruokia jne. hän melkeinpä halveksuu vaikka tiedän että hänkin käy joskus Mäkissä...
Nauroi minulle kauheasti kun kerroin joskus syöväni pikaruokaa ja luulee nyt etten osa kokata ja syön aina vain pikaruokaa..

Myös valehteluun on tullut törmättyä, tuttuni kuvittelee että on huvittavaa kun hän laskee leikkiä ja vitsailee lähes kaikesta eli valehtelee..

Meikkaamattomuus on in, juu tämäkin on tullut huomattua, täälläkin asuu muutamia ranskalaisia naisia kulkevat aina ilman meikkiä! Mielestäni monet näyttävät meikkaamattomina liian lapsilta tai tylsiltä siinä yksi syy miksi itse meikkaan.. Ja onhan se hirvittävän tylsää jos edes ripsissä ei ole yhtään väriä mutta näköjään Ranskassa ei? tuli vain mieleen sellaista, että halveksutaankohan siellä tosi paljon meikkaavia? Tietenkin jotkut ovat niin kauniin tummia luonnostaan ettei tarvitse meikkiä mutta ei kaikki, itse en halua näyttää 5 vuotiaalta kun jo nyt luullaan pari vuotta nuoremmaksi mitä olen..

Onkohan äkkipikaisuus myös jokin ranskalaisten ominaispiirre?

tuttuni on kuin Sarkozy, hän hermostuu ihan ihmeellisistä pikkujutuista ja kokee monenlaiset asiat häirintänä ja äkkipikaisena kiehuu raivosta.

Susa kirjoitti...

Heippa, taalla vastavierailulla :)
Palailen tutustumaan ajan kanssa paremmin :)

manana kirjoitti...

m'man: kiva kuulla :)

antonia: on ne vaan semmosia tallaajia!

*~sl: hyvä kun mä ajattelin, että olin ehkä hieman kovakourainen ja joku saattais vetää herneen nenään. Pitää vielä kehitellä jatkoa tuolle vuodatukselle :) äkkipikaisuuttakin on, mutta ei ainakaan minun kullassa (onneksi!!) eikä hän koskaan kiehu raivosta. Niitäkin kauheeseen raivoon sekunnissa kiehuvista tyypeistä on kokemusta.

susa: kiva kun eksyit tänne, tule vaan toki uudestaan!